• Charlotte Schjeldsøe

  Eiendomsmegler / Salgsleder

  41 36 03 56 / chs@kapa.no

Visning

Ta kontakt for å avtale visning.

Nyoppusset leilighet over 2 plan med høy standard. Solrik, privat hage (109 kvm) og en fantastisk beliggenhet. Bør sees!

Henrik Mohns vei 7, 5067 Bergen

SOLGT

Henrik Mohns vei 7
5067 Bergen
Sameiet Henrik Mohns vei 7

Boligen er beliggende i 2. og 3. etasje og inneholder følgende:
Underetasje: Vaskerom
2. etasje: Gang, kjøkken, stue, bad, soverom, trapperom og soverom
Loft: Loftstue
Standard
Meget pen 3-roms selveierleilighet over 2 plan med gjennomgående høy standard (oppusset i 2019).

Det er brukt gode kvaliteter og fagfolk til all oppussing.

Entré/Gang:
Innbydende entrè med 1-stavs eikeparkett på gulv. Det er gjennomgående gulv i leiligheten (foruten på bad og loftsetasjen) og vegger er malt i tidsriktige fargetoner.

Lys og romslig stue:
Meget pen stue med lekker 1-stavs eikeparkett på gulv.  Her har man god plass til spisestue og sofagruppe. Store vindusflater beriker rommet med mye naturlig lysinnfall. Fra stue har man utgang til en sørvendt fransk balkong. Nydelig peisovn med innebygget vedhylle som varmer godt på de kaldeste dagene.
Det er inntegnet soverom hvor spisestuen i dag befinner seg, dersom man har behov for ett ekstra soverom er dette enkelt å tilbakeføre ved å sette opp vegg med dør.

Kjøkken:
Stilrent og moderne kjøkken fra Strai (2019) med profilerte fronter og laminert benkeplate. Bluetooth-høyttaler, strøm og trådløst ladepunkt er integrert i benkeplaten. Veggene og flisene er i en hvit tone som gir en fin kontrast til den mørke kjøkkeninnredningen. Alle hvitevarene er integrert: oppvaskmaskin, stekeovn, platetopp, mikro, kjøle- og fryseskap. Rommet er pent belyst med LED downlights i tak. Godt med skap- og benkeplass og nydelig utsikt fra kjøkkenvindu mot Bergensdalen, Løvstakken og Ulriken.

Bad:
Meget lekkert helfliset bad i tidløs design fra 2019, med LED downlights i tak og varmekabler i gulv. Rommet har god plassutnyttelse og inneholder innebygget sisterne, dusjnisje i glass med svarte detaljer, servant med skuffeinnredning og vegghengt speil med belysning.
Badet er pusset opp av fagfolk og dokumentasjon og garantier foreligger.

Soverom
Leiligheten har ett soverom i 2. etasje med god størrelse. Her har man god plass til seng og medfølgende garderobe med god plass til oppbevaring. Rommet har fine overflater med moderne farger og store vindusflater.

Loftsrom
Loftstue på hele 20 kvm, her har man mange innredningsmuligheter. Fra takvinduene har man en helt fantastisk utsikt mot Bergensdalen og byfjellene.
Det er egen rømningsvei med dør til fellestrapperom. Loftstuen er godkjent som oppholdsrom. Alle papirer foreligger.

Vaskerom
Separat vaskerom som tilhører leiligheten i boligens underetasje med gode oppbevaringsmuligheter og opplegg for vaskemaskin og tørketrommel. Her finner man også varmtvannstanken.

For ytterligere informasjon henvises til bildepresentasjon, der nærmere beskrivelse av boligens kvaliteter fremkommer, samt vedlagte tilstandsrapport og selgers egenerklæringsskjema.

Alt i alt en flott 3-roms leilighet med god standard og en meget attraktiv beliggenhet.
Velkommen på visning!
Byggeår

1950

Tomt/Eierform

Eiet tomt

Parkering
Parkering i offentlig gate etter gjeldende bestemmelser.
Arealbeskrivelse

2. etasje: Gang: 12,5 kvm kjøkken: 8,3 kvm, stue: 29,3 kvm, bad: 5,5 kvm og soverom: 10,3 kvm Loft: Loftstue 19,8 kvm

Oppvarming
Peisovn i stue og varmekabler på bad ellers elektrisk oppvarming
Energimerking
Selger er ansvarlig for at boligen har en energiattest. Se vedlagte attest. Boligen er energimerket Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter G. Ytterligere opplysninger om energimerking finner du på www.energimerking.no. Ved salg av boliger og bygninger skal det legges frem en energiattest med et energimerke, jf. energimerkeforskriften.

Fastmonterte varmekilder som var tilstede under visning medfølger
Ansvarlig Megler

Charlotte Schjeldsøe
Salgsleder | Eiendomsmegler
41 36 03 56
chs@kapa.no

Kaland & Partners
Torgallmenningen Eiendomsmegling AS
Marken 19
Pb. 433 - Marken
5832 Bergen
Salgsoppgavedato

02.02.2020 11:10

Byggemåte
(Byggemåte er beskrevet med bakgrunn i vedlagte tilstandsrapport)

Leiligheten er totalt oppusset og ombygget i 2019 og har en gjennomgående høy standard på overflater og inventar. Planløsningen er god og funksjonell.

Grunn og fundamenter:
Fundamentert på antatt faste masser av sprengstein/grov pukk på fjell.

Gulv på grunn:
Leiligheten har ikke gulv mot grunn. Bygningen har gulv mot grunn av betong.

Vegger mot grunn:
Bygningen har vegger mot grunn av murkonstruksjoner.


Drenering:
Utvendig drenering er ikke kjent. Grunnundersøkelser blir ikke utført. Drenering fra byggeår med antatt selvdrenerende masser av sprengstein/pukk.

Yttervegger:
Bygningen har yttervegger av trekonstruksjoner. Vedlikehold/påkostninger: - Eier opplyser om at alle yttervegger er etterisolert i forbindelse med oppussing i 2019.

Utvendig komplettering, vegg:
Bygningen`s fasader er utvendig bekledd med liggende trekledning.

Taktekking - Utendørs:
Bygningen har en valmtak konstruksjon som er utvendig tekket med sutak, lekter for lufting og betongtakstein.

Vinduer (TG1):
Leiligheten har vinduer med 2-lags isolerglass i tre- og PVC karmer fra 2019. Vedlikehold/påkostning: - Alle vinduer er skiftet i 2019 av Skapelig Bygg AS.

Ytterdører og porter (TG2):
Leiligheten har en tofløyet balkongdør av tre med felt av isolerglass. Døren bærer noe preg av alder og er vanskelig ååpne da denne tar i karm. Vedlikehold må påregnes, utskifting kan ikke utelukkes. TG 2 blir satt på grunn av alder og grad av slitasje.

Ytterdører og porter (TG1):
Leiligheten har en slett entredør av tre med brann- og lydklasse (EI30/38db). Vedlikehold/påkostning: - Dør er skiftet i 2019 av Skapelig Bygg AS

Innvendige dører (TG1):
Leiligheten har innvendige profilerte kompaktdører. Vedlikehold/påkostning: - Alle innerdører er skiftet i 2019 av Skapelig Bygg AS

Overlys og takluker (TG1):
Leiligheten har 4 stk Velux takvinduer. Vedlikehold/påkostning: - Vinduer er installert i regi av tidligere eier i 2019.


Trapper og ramper (TG2):
Boligen har en eldre trapp av tre.Trappen tilfredsstiller ikke dagens krav til sikkerhet og bredde. Rekkverket på loft er kontrollert til 0,60 m, dagens min. krav er 0,90 m. Det er ikke montert håndløper på vegg. TG 2 blir satt på grunn av overnevnte.

Balkonger, terrasser (TG1):
Leiligheten har en fransk balkong i stue med stålrekkverk.

Piper og ildsteder:
Peisovn i stue. Vedlikehold/påkostning: - Skiftet i 2019 av Varme AS.

Etasjeskillere - Leilighet (TG1):
Bygningen har etasjeskille av trebjelkelag.

Bad (TG1):
Areal: 5,5 m2. Badet er helfliset og har en slett malt himling med innfelte LED downlights. Inneholder: Dusj m/glassvegg, vegghengt toalett og baderomsinnredning med heldekkende servant og speil m/belysning. Varmekabler i gulv. Elektrisk avtrekksventil i yttervegg. Badet er utvidet og bygget nytt i 2019. Arbeidene er utført av: - Bygg- og tømrer arbeider er utført av Skapelig Bygg AS. - Mur-, flis- og membranarbeider er utført av Murmester Johs Larsen AS. - Elektroarbeider er utført av Bergen Elektro Team AS. - Rørleggerarbeidet er utført av Norør AS.

Sluk og membran: Badet har en veggsluk av plast/aluminium. Synlig membran i sluk.
Fall: Fall er kontrollert med laser og det konstateres lokalt 20 mm fall målt i dusjsone Det er 25 - 30 mm fall fra badegulv v/dør til dusjsone. Ved enkel vanntest i nedslagsfelt i dusjsone så gikk vann mot sluk.
Ventilasjon: Badet har en elektrisk avtrekksvifte i yttervegg. Det er etablert tilluft til badet under dør.
Fuktmåling: Det er foretatt kontroll med fuktindikator i tilstøtende tilgjengelige vegger og det ble ikke registrert unormale fuktverdier. Det blir ikke utført kontroll inne på badet da fuktindikator ikke kan avgjøre om fuktigheten ligger på riktig eller gal side av membranen.
Dokumentasjon: Det foreligger dokumentasjon/garanti fra utførende entreprenør som er nevnt over.

Konklusjon: Badet er bygget nytt og utvidet i 2019 og har minimal bruksslitasje. Det er ikke påvist feil eller mangler på badet.

Kjøkkeninnredning (TG1):
Areal: 8,3 m2. 1-stavs parkett på gulv, slette malte vegger og himling. Innfelte downlights i himling. Stilrent og moderne Strai kjøkken med profilerte fronter og laminat benkeplate med underlimt servant av kompositt. Veggmontert ventilator med avtrekk. Stedvis fliser over benkeplate. Integrerte hvitevarer: - Stekeovn. - Micro. - Platetopp. - Oppvaskmaskin. - Kjøleskap m/frysedel. Vedlikehold/påkostning: Kjøkkenet er totalt oppusset og ombygget i 2019 med nye overflater, nytt elektrisk, nye vannrør og ny kjøkkeninnredning.

Overflater på innvendige gulv (TG1):
Gulvene i leiligheten er belagt med laminat og 1-stavs parkett. Vedlikehold/påkostning: - Alle overflater er ny fra 2019.

Overflater på innvedige vegger (TG1):
Veggene i leiligheten er innvendig bekledd med slett malt platekledning. Vedlikehold/påkostning: - Alle overflater er ny fra 2019.

Overflater på innvedige himling (TG1):
Himlingene i leiligheten er slett malt. Innfelte LED downlights i gang. Vedlikehold/påkostning: - Alle overflater er ny fra 2019

VVS (ventilasjon, varme og sanitær)
Ledningsnett for sanitærinstallasjoner (TG1): Leiligheten har har vannrør av rør-i-rør, samt avløpsrør av plast. Stoppekran og fordelingsskap er plassertpå bad. Vedlikehold/påkostninger: - Alle vann- og avløpsrør i leiligheten ble skiftet i forbindelse med oppussing i 2019. Arbeidene ble da utført av Norør AS og det foreligger dokumentasjon/garanti.
Varme: Leiligheten har oppvarming via elektrisitet og brensel. - Peisovn i stue. - Varmekabler på bad.
Utstyr for varmeinstallasjoner (TG2): Det er montert en 116 liters varmtvannstank fra 1986 på vaskerom i kjeller.
Luftbehandling: Leiligheten har naturlig ventilasjon med periodisk avtrekk fra bad og ventilator.

Elkraft: Sikringsskap er plassert i gang. Inneholder: Automatsikringer, strømmåler og hovedsikring. Hovedsikring på 32 ampere. Kurser: 25 ampere 1 stk. 15 ampere 9 stk. 10 ampere 1 stk

Vaskerom (TG2):
Areal: 12,5 m2. Betong på gulv, MDF-panel/malt trepanel på vegger og malt panel i himling. Inneholder: Opplegg for vaskemaskin og varmtvannstank. Vaskerommet ble modernisert i 2019 i regi av tidligere eier med MDF-plater på vegger og malt betong gulv. Forøvrig eldre/enkel standard..
Diverse
Lamper i stue og på soverom medfølger ikke.
Overtagelse
Overtagelse av boligen etter nærmere avtale mellom partene. Vennligst spesifiser ønsket overtagelse i budskjema.
Offentlige planer/konsesjonsplikt
Konsesjon og odel: Det er ikke knyttet odel eller konsesjonsplikt til eiendommen.

Eiendommens teiger beskrevet i Matrikkelen
Teigid Type Snr Hovedteig  Beregnet areal Arealkvalitet Arealmerknad Inngår
260796796 Grunneiendom 0 Ja 588,5 m² Sikker - Ja
 603724269 Seksjon 1 Ja 232,0 m² Sikker - Ja
603724271 Seksjon 2 Ja 11,3 m² Sikker - Ja
603724275 Seksjon 3 Ja 109,1 m² Sikker - Ja
603724270 Seksjon 1 Nei 15,9 m² Sikker - Ja
603724272 Seksjon 2 Nei 29,6 m² Sikker - Ja
 603724273 Seksjon 2 Nei 14,1 m² Sikker - Ja
 603724274 Seksjon 2 Nei 56,9 m² Sikker - Ja
 
Dekningsgrad
Dekningsgrad refereres her til prosentvis geometrisk dekning av eiendommen. I enkelte tilfeller vil også arealplaner som kun tangerer eiendommen vises i utlistingen.

Reguleringsplaner på grunnen
 PlanID Plantype Plannavn Status Ikrafttrådt Saksnr Dekningsgrad
20000 30 ÅRSTAD. BERGENSDALENS MIDTRE DEL 3 - Endelig vedtatt arealplan 03.07.1923 199938317 100,0 %
 
Kommuneplan
 PlanID  Plannavn  Ikrafttrådt Dekningsgrad
65270000 KOMMUNEPLANENS AREALDEL 2018 19.06.2019 100,0 %
 
Arealformål i kommuneplanen
 PlanID Arealstatus Arealformål Beskrivelse Områdenavn Dekningsgrad
65270000 1 - Nåværende 1130 - Sentrumsformål Byfortettingssone BY2 100,0 %
 
Hensynssoner Faresone i kommuneplanen
PlanID Hensynssonetype Hensynssonenavn  Beskrivelse Dekningsgrad
65270000 KpFareSone H390_1 Luftkvalitet - rød sone 68,0 % 65270000 KpFareSone H390_2 Luftkvalitet - gul sone 32,0 %

Kommunedelplan(er)
PlanID Plannavn Status Ikrafttrådt Dekningsgrad
9730000 ÅRSTAD/FANA/BERGENHUS. KDP LANDÅS 3 - Endelig vedtatt arealplan 15.01.1996 100,0 %
 
Arealformål i kommunedelplan
PlanID Arealstatus Arealformål Dekningsgrad
9730000 1 - Nåværende 110 - Boligområder 100,0 %
 
Planer i nærheten av eiendommen
PlanID Type Plannavn Saksnr
65880000 35 ÅRSTAD. GNR 160 BNR 397 MFL., SCHWEIGÅRDS VEI 201719196
10570000 30 ÅRSTAD. SCHWEIGÅRDS VEI 47, 51 OG 53 
10520000 30 ÅRSTAD. BERGENSDALENS SYDLIGE DEL, DISTR. SLETTEBAKKEN 
 
Godkjente tiltak i nærheten av eiendommen
Eiendom Bygningsnr Endring Bygningstype Status Dato Saksnr
160/304 300451360 - Garasjeuthus anneks til bolig Igangsettingstillatelse 08.08.2014 201422497
 
Andre opplysninger
Eiendommen er berørt av BKK's konsesjonsområde for fjernvarmeanlegg.
Hele eller deler av eiendommen antas å være berørt av støy fra veitrafikk, flytrafikk, jernbanetrafikk, motorsportsaktivitet, bruk av skytebane etc. over grenseverdier gitt av statlige myndigheter og i kommuneplanens bestemmelser. Antakelsen er basert på overordnede støyberegninger. Dette vil kunne få betydning for behandlingen av plan- og byggesaker som omfatter den aktuelle eiendommen, blant annet medføre utredningsplikt for tiltakshaver/forslagstiller og eventuelt krav om avbøtende tiltak.
Selges «som den er» / «As-is» klausul

Eiendommen selges som den er, jfr Avhendingslovens § 3-9. Kjøpsinteressenter gjøres kjent med at dette reduserer selgers ansvar etter Avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene. I forhold til mangler, er det kun Avhendingslovens § 3-7 "manglende opplysninger om eiendommen" og § 3-8 "uriktige opplysninger om eiendommen" som kan påberopes, med mindre eiendommener i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med ut ifra kjøpesum og forholdene ellers, jfr Avhendingsloven § 3-9. Selgeren er ikke kjent med at eiendommen er beheftet med mangler i relasjon til offentligrettslige krav ut over det som er opplyst tidligere, jfr Avhendingsloven § 3-2. Skulle det vise seg at slike krav ikke er oppfylt, er selgeren ikke ansvarlig for disse. Salgsoppgaven er basert på selgers opplysninger og meglers egne undersøkelser. Interessenter offordres til en grundig besiktigelse av eiendommen, gjerne sammen med sakkyndig.

Beliggenhet
Leiligheten har en sentral og attraktiv beliggenhet i Henrik Mohns vei på Wergeland/Fridalen. Kun et steinkast fra leiligheten finner du dagligvarebutikken Rema 1000 Wergeland, spisesteder som Yang Tse Kian, Bonasera (ny restaurant) og Pizzabakeren. Det er også gangavstand ca. 15 minutter til Sletten Senter hvor man blant annet finner matvarebutikk (Meny), vinmonopol, sportsbutikk, baker og klesbutikker. Det er gangavstand til skoler (Fridalen barneskole, Gimle ungdomsskole og Langhaugen videregående skole), barnehager, samt Høgskolen, Lærerhøgskolen, Haukeland sykehus og diverse idrettsanlegg.

Nærmeste bybanestopp "Wergeland" ligger en kort rusletur på ca. 5 minutter unna og herfra er det kort reisetid til Bergen sentrum samt motsatt retning til Lagunen Storsenter og Sletten Senter. Direktebuss til Haukeland sykehus via rute nr. 25 ligger også like ved.

I området er det flere varierte og fine turmuligheter. Ønsker man en rolig tur kan Leaparken eller en runde rundt Tveitevannet anbefales. Solheimsvannet er også like i nærheten og Storetveitmarken er kun 3 bybanestopp unna i sørgående retning. Ønsker man en litt mer utfordrende tur er Ulriken og Løvstakken to fine fjellturer som passer for de sprekeste. For de som foretrekker innendørs trening finner du helt nye Sats Wergeland 5 minutter unna, ellers har man SiB treningssenter ved Høgskolen og Aktiv 365 på Paradis. Området kan ellers by på flere gode aktivitetstilbud som Brann Stadion, Nymark idrettsanlegg med flere fotballbaner, Haukelandshallen og Bergenshallen.

Se vedlagt nabolagsprofil i salgsoppgaven for nærmere informasjon om nærområdet.
Bebyggelsen
Området består for det meste av boligbebyggelse.
Adkomst
Fra Bergen Sentrum kjører man mot Fjøsanger. I rundkjøringen ved Dominos tar man av til venstre inn i Minde Allé. Følg veien rett frem til rundkjøringen ved Rema 1000 hvor du tar til venstre inn i Fageråsveien. Følg veien et par hundre meter og ta til venstre inn Astrups vei og deretter første til høyre inn Henrik Mohns vei og følg husnummerering til nr. 7.

Det vil bli godt skiltet med Kaland & Partners visningsskilt ved felles annonserte visninger

Forbrukerinformasjon om budgivning

Informasjonen er utarbeidet av Forbrukerombudet, Forbrukerrådet, Den Norske Advokatforening ved Eiendomsmeglingsgruppen, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Norges Eiendomsmeglerforbund, på grunnlag av blant annet forskrift om eiendomsmegling § 6-3 og § 6-4. Nedenfor gis en oversikt over de retningslinjer som forbrukermyndighetene og organisasjonene anbefaler benyttet ved budgivning på eiendommen. Avslutningsvis gis også en kort oversikt over de viktigste rettsreglene tilknyttet budgivning.

Gjennomføring av budgivning
 1. På forespørsel vil megler opplyse om aktuelle bud på eiendommen, herunder om relevante forbehold.
 2. Alle bud skal inngis skriftlig til megler, som formidler disse videre til oppdragsgiver. Kravet til skriftlighet gjelder også budforhøyelser og motbud, aksept eller avslag fra selger. Før formidling av bud til oppdragsgiver skal megler innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Med skriftlige bud menes også elektroniske meldinger som e-post og SMS når informasjonen i disse er tilgjengelige også i ettertiden.
 3. Et bud bør inneholde eiendommens adresse (eventuelt gnr/ bnr), kjøpesum, budgivers kontaktinformasjon, finansieringsplan, akseptfrist, overtakelsesdato og eventuelle forbehold som for eksempel usikker finansiering, salg av nåværende bolig ol. Normalt vil ikke et bud med forbehold bli akseptert før forbeholdet er avklart. Konferer gjerne med megler før bud avgis.
 4. Megler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden. I forbrukerforhold (dvs. der oppdragsgiver er forbruker) skal megleren ikke formidle bud med kortere akseptfrist enn kl. 12:00 første virkedag etter sist annonserte visning. Etter denne fristen bør budgivere ikke sette en kortere frist enn at megler har mulighet til, så langt det er nødvendig, å orientere oppdragsgiver, budgivere og øvrige interessenter om bud og forbehold. Det bør ikke gis bud som diskriminerer eller utelukker andre budgivere. Dersom bud inngis med en frist som åpenbart er for kort til at megleren kan avvikle budrunden på en forsvarlig måte som sikrer oppdragsgiver og interessenter et tilstrekkelig grunnlag for sine handlingsvalg, vil megler fraråde budgiver å stille slik en frist.
 5. Megleren vil uoppfordret gi sin vurdering av det enkelte bud overfor oppdragsgiveren, når budet er gitt innenfor fristene i punkt 4.
 6. Megleren skal så langt det er nødvendig og mulig holde budgiverne skriftlig orientert om nye og høyere bud og eventuelle forbehold. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgivere at budene deres er mottatt.
 7. Etter at handel har kommet i stand, eller dersom en budrunde avsluttes uten at handel er kommet i stand, kan en budgiver kreve kopi av budjournalen i anonymisert form.
 8. Kopi av budjournal skal gis til kjøper og selger uten ugrunnet opphold etter at handel er kommet i stand. Dersom det er viktig for budgiver å bevare sin anonymitet, bør budet fremmes gjennom fullmektig.
Fremgangsmåte ved budgivning
 1. Benytt “Gi bud”-knappen for å logge inn med BankID. Din elektroniske identitet og signatur blir kontrollert som en del av innloggingen.
 2. Registrer ditt bud med korrekt beløp, frist, eventuelle forbehold, ønsket overtagelse og finansieringsplan.
 3. Bekret at innholdet i ditt bud er korrekt ved å signere budet elektronisk.
 4. Du mottar en SMS-kvittering (skriftlig mottaksbekretelse) når ditt bud er registrert.
 5. Registrer budforhøyelser ved å logge inn på nytt med BankID.
 6. Du kan også sende svar til SMS-kvitteringen for å registrere budforhøyelser. Vær oppmerksom på at bud gitt via SMS må behandles manuelt av megler. Bud via SMS kan ikke anses som mottatt av megler før du har fått en svarbekreftelse pr SMS.

Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser skal derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Viktig informasjon om salgs- og betalingsvilkår mv.

Salgsoppgaven er basert på selgers opplysninger og meglers egne undersøkelser. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen grundig, jf. Avhendingslovens § 3-10 (Kjøpslovens § 20), gjerne sammen med sakkyndig. Eiendommen selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. Avhendings-lovens § 3-9. Dette betyr bl.a. at det kun foreligger en mangel når:

 • Kjøper ikke har fått opplysninger som selger kjente eller måtte kjenne til, og som kjøper hadde grunn til å regne med å få, eller når selger har gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut fra at det har virket inn på avtalen at opplysningene ikke ble gitt.
 • Videre kan det foreligge en mangel når eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn kjøper hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene ellers, eller når tomtearealet er vesentlig mindre enn oppgitt. Kjøpesum og alle omkostninger skal være innbetalt til meglerens klientkonto før overtagelse.

De fleste selgere tegner i dag boligselgerforsikring for sitt ansvar etter avhendingsloven av 3. juli 1992 nr. 93 og/eller kjøpsrettslige ansvar etter gjeldende lovgivning for salg av andels-/aksjeleiligheter. Forsikringene gjelder i 5 år fra overtakelsestidspunktet. Forsikringssum er begrenset oppad til kr 5.000.000,-. Selgers egenerklæring er vedlagt denne salgsoppgaven. Dersom De ikke har mottatt disse vedleggene, vennligst ta kontakt med vårt kontor.

Viktige avtalerettslige forhold:
 1. Det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom.
 2. Når et bud er innsendt til megler og han har formidlet innholdet i budet til selger (slik at selger har fått kunnskap om budet), kan budet ikke kalles tilbake. Budet er da bindende for budgiver frem til akseptfristens utløp, med mindre budet før denne tid avslås av selger eller budgiver får melding om at eiendommen er solgt til en annen (man bør derfor ikke gi bud på flere eiendommer samtidig dersom man ikke ønsker å kjøpe flere enn en eiendom).
 3. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.
 4. Når en aksept av et bud har kommet frem til budgiver innen akseptfristens utløp er det inngått en bindende avtale.
 5. Husk at også et eventuelt bud fra selger til kjøpet (såkalte «motbud»), avtalerettslig er et bindende tilbud som medfører at det foreligger en avtale om salg av eiendommen dersom budet i rett tid aksepteres av kjøper.
Budgivning

I alle oppdrag inngått etter 1.1.2014 (i forbrukerforhold) skal budrunden avvikles skriftlig. Dette betyr at følgende skal skje skriftlig:

 • bud og budforhøyelser
 • mottaksbekreftelse fra megler til budgiver
 • selgers aksept, avslag og motbud

Som kunde hos Kaland & Partners medfører dette en ny portalløsning som blir tilgjengelig for alle våre kunder. Denne løsningen heter TryggBudgivning.no, og benytter både BankID og 2-veis SMS kommunikasjon for å forenkle etterlevelse av forskriftsendringen. Løsningen er utviklet og driftet av Websystemer AS. For mer info se : www.tryggbudgivning.no