• Stian Sletten

  Eiendomsmegler MNEF / Salgsleder / Partner

  98 15 11 82 / sls@kapa.no

Visning

Ta kontakt for å avtale visning.

Sandsli | Meget pent og moderne rekkehus oppusset i 2010/2019 – garasjeplass – kort vei til bybanestopp – barnevennlig!

Sandslivegen 205, 5254 Sandsli

SOLGT

Sandslivegen 205
5254 Sandsli
Vestre Feråsen Borettslag

Andelsnummer

24

Rekkehuset går over to etasjer og inneholder følgende:

U.etg: Gang, tre soverom, bad og vaskerom.
1.etg: Entré, gang, stue, kjøkken og toalettrom.

Boligen har en terrasse og en altan på ca 28,7 kvm og 7,7 kvm. Terrassen har utgang fra soverom, mens altanen har utgang fra stue. Begge er vestvendt og solrik. Leiligheten har to boder, en i underetasjen på 4,9 kvm som selger nå bruker som walk in closet og en utvendig bod på 5,1 kvm. Tilhørende leiligheten er også en garasje  på 15,4 kvm med en biloppstillingsplass.
Standard
Kaland & Partners Fana ved Stian Sletten har gleden av å presentere dette innholdsrike rekkehuset i Sandslivegen 205! Rekkehuset har en barnevennlig og sentral beliggenhet på Sandsli. Her har du gangavstand til både dagligvarer, treningshall, fotballbane, barnehager, skoler, buss og bybane. Rekkehuset har blitt oppusset de senere år (fra 2010 og senere), med oppussing av bad, peis, toalettrom, kjøkken og overflater generelt. I 2019 ble det installert nye vinduer, ytterdør, terrassedører, tak, pipe og delvis ny kledning. Arbeidet ble utført av Berland bygg i regi av borettslaget. Boligen fikk i 2019 også nytt kjøleskap og ny varmtvannsbereder på 190 l. Rekkehuset fremstår som godt vedlikeholdt og har gjennomgående god standard.

Litt om indre kvaliteter:

Entré:
Lys og pen entré gir et godt førsteinntrykk. Her er det fliser på gulv, samt varmekabler og malt platekledning på vegg og i tak. God plass til yttertøy og sko.

Toalettrom:
Toalettrom ble pusset opp i 2010 og ligger i boligens i enden av entré, noe som er praktisk med gjester på besøk. Her er det keramiske fliser på gulv og vegger, mens det er malt platekledning i himling. Rommet har innfelte spotlights i himling. Toalettrommet inneholder toalett, servant med møblement og speil med belysning. Avtrekksventil i himling og varmekabler i gulv.

Gang/trapperom:
Lyse og moderne kvaliteter på overflater viderefører det gode inntrykket. Her er det også skyvedørsgarderobe med gode oppbevaringsmuligheter.

Stue:
Stuen er av fin størrelse og ca 37 kvm. Her har du moderne overflater som laminat på gulv, malt strie på vegg og malt platekledning i tak. Det er også innfelte downlights i tak. Her er det meget gode møbleringsmuligheter. Peisovn fra Lotus med glassfront var ny i 2010. Borettslaget har også installert ny pipe i 2019. Fra stuen er det utgang til vestvendt og solrik altan på ca 7,7 kvm.

Kjøkken:
Pent Ikea kjøkken med takhøy innredning med profilerte fronter. To overskap har glassfronter. Kjøkkenet ble oppgradert i 2010. Integrerte hvitevarer på kjøkkenet er stekeovn, platetopp m/induksjon, oppvaskmaskin, mikrobølgeovn og kjøleskap/frys, med andre ord alt man trenger på kjøkkenet. Kjøleskap/frys var ny i 2019. Ellers inneholder kjøkkenet laminat benkeplate med keramiske fliser over, underlimt stål vaskekum og ventilator. På gulvet er det laminat, malt strie på vegger og malt platekledning i himling.

Soverom:
Boligen har tre soverom som alle er av god størrelse. Disse er plassert i boligens underetasje. Fra hovedsoverommet er det tilkomst til bod/walk in garderobe. Fra hovedsoverommet er det også utgang til terrasse og hage. Terrassen er på ca 28,7 kvm. Her ligger man vestvendt og solrikt til med ettermiddag- og kveldssol.

Bad:
Badet ble oppgradert av Murmester Trond Dal i 2010 og ligger i boligens underetasje. Badet inneholder innfellbart dusjhjørne, dusjgarnityr, toalett, servant med møblement og speil med belysning. Det er keramiske fliser på gulv og vegger, mens det er malt platekledning i himling. Avtrekksventil i vegg og varmekabler i gulv.

Vaskerom:
Meget praktisk med separat vaskerom, som ligger i boligens underetasje. Her er det våtromsbelegg på gulv, malt platekledning på vegger og i himling. Vaskerommet inneholder utslagsvask, sluk av plast og opplegg for vaskemaskin. Avtrekksventil i kasse. Varmtvannsbereder på 190 l som var ny i 2019 er plassert her.

Alt i alt er dette en super bolig som fremstår som moderne med gode kvaliteter. Skulle du ikke være overbevist anbefaler vi at du tar turen på visning!

Denne boligen er KAPAklarert. Dette innebærer at takstmann har utført tilstandsrapport og at selger har tegnet boligselgerforsikring. Se for øvrig egen informasjonsside vedrørende KAPAklarert bolig. Det vises til vedlagte tilstandsrapport for teknisk beskrivelse og vurdering av boligen.
Byggeår

1988

Tomt/Eierform

Fellestomt

Parkering
En biloppstillingsplass ved inngangsparti, en i garasje og ellers felles gjesteparkering.
Arealbeskrivelse

U.etg: Gang, tre soverom, bad og vaskerom.1.etg:. Entré, gang, stue, kjøkken og toalett.

Beskaffenhet
Tomten er foruten eiendommens bygningsmasse opparbeidet med murer/bed, grøntarealer, div. prydbusker/beplantning, lekeplass og interne veier.
Oppvarming
Varmekabler på bad, toalettrom og entré. Det er vegghengte panelovner på alle soverom, gang u.etg, stue og kjøkken.
Energimerking
Selger er ansvarlig for at boligen har en energiattest. Se vedlagte attest. Boligen er energimerket Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter F. Ytterligere opplysninger om energimerking finner du på www.energimerking.no. Ved salg av boliger og bygninger skal det legges frem en energiattest med et energimerke, jf. energimerkeforskriften.

Fastmonterte varmekilder som var tilstede under visning medfølger.
Ansvarlig Megler

Stian Sletten
Eiendomsmegler MNEF / Partner / Salgsleder
98 15 11 82
sls@kapa.no

Kaland & Partners
Fana Eiendomsmegling AS
Harald Skjolds veg 75
Harald Skjolds veg 75
5236 Rådal
Salgsoppgavedato

01.02.2020 11:09

Byggemåte
Grunnmur:
Fundamentert på antatt faste masser av sprengstein/grov pukk på fjell. Videre grunnforhold er ikke kjent. Grunnmur/såle/fundament av betong.

Drenering:
Tilfylte masser og steinsatt inntil grunnmur. Generelt: I bygninger av denne alder må det påregnes fare for fuktvandring i mur/gulv pga at det ikke var vanlig byggeskikk i aktuell tidsperiode å sikre mur/såle på samme metode som dagens skikk, samt drenering har generelt sett begrenset levetid fra byggedato på mellom 20 til 60 år avhengig av grunnforhold.

Veggkonstruksjon og utvendige fasader:
Ytterveggene er utført i trekonstruksjoner med utvendig liggende trekledning. Mrk:
- Mangler maling på noe kledning bak nedløp på fasade mot vest.
- Noe flassende maling ved altan.

Det er foretatt tilfeldige stikktakninger på kledning. Ingen råte observert. Det gjøres oppmerksom på at vurderinger av fasadene er foretatt fra bakkenivå. Det er ikke mulig å si noe om bakomliggende konstruksjoner uten inngrep.

Vinduer og dører:
Vinduer: Isolerglass i trekarmer. Terrassedører: Hvite dørblad med felt av isolerglass. Ytterdør: Hvitt dørblad med felt av isolerglass. Innerdører: Hvite profilerte dørblad.
- Dør med glassfelt mellom entré-gang og gang-stue. Det er foretatt tilfeldig stikktakninger på vinduskarmer, ingen skade observert. Det ble foretatt tilfeldig kontroll av åpne- og lukke mekanismer. Funksjon: OK.

Taktekking:
Saltak. Konstruksjon av taksperrer. Taksperrer er tekket med sutak, lekter og stålpanner. Gesimser og vindskier av trekledning. Koffertloft med tilgang fra gang. Gode oppbevaringsmuligheter. På generelt grunnlag opplyses det at det ikke er anbefalt med innfelte spotlights i himling mot kaldtloft.

Renner, nedløp og beslag:
Renner og nedløp i aluminium/stål. Beslag/takhetter i aluminium/stål. Det ble ikke observert mekaniske skader på befaringsdagen.

Terrasse, balkonger og utvendige trapper:
Vestvendt terrasse på 28,7 m² med utgang fra soverom: Trebjelkelag belagt med terrassebord. Det er foretatt tilfeldige stikktakninger på treverk. Ingen råte observert.
Vestvendt altan på 7,7 m² med utgang fra stue: Trebjelkelag belagt med terrassebord. Rekkverk av liggende bord og 6" toppbord. Rekkverk ble kontrollert, høyden var 0,86 meter, bør ikke være under 0,9 meter (TG:2). Det er foretatt tilfeldige stikktakninger på treverk, ingen råte observert.

Piper og ildsteder:
Rørpipe i stål. Lotus peisovn med glassfront i stue. Det er opplyst at peisen ble montert 2010, ny pipe 2019. Det refereres til fagkyndig/feier for opplysninger om tilstand. Det opplyses at det ikke er kjente merknader fra feier vedr. pipe og ildsted.

Etasjeskillere:
Etasjeskiller i trebjelkelag Gulv ble kontrollert med laser. Det ble ikke registrert vesentlige skjevheter som kan ha kontruksjonsmessige negative avvik.

Rom under terreng:
Grunnmuren ligger mot tilfyllte masser. Utforete kjellervegger i u.etg. dette ansees som risikokonstruksjon. Det er foretatt kontroll med fuktindikator og det ble ikke registrert unormale fuktverdier på tilfeldig valgte punkter.

Innvendige trapper:
Hvitmalt trapp med åpne trinn. Behandlete overflater i trinn.

VVS:
 Vannforsyningsrør av kobber og Pex rør (rør i rør). Sluker av plast. Varmtvannsbereder på vaskerom. Volum: 190 liter. Montert: 2019.

Elektrisk anlegg:
Sikringskap i entré. Inneholder: Automatsikringer, jordfeilbryter og strømmåler. Hovedsikring på 63 ampere.

Kurser:
25 ampere: 1 stk.
16 ampere: 8 stk.
10 ampere: 1 stk.
El. oppvarming:
- Varmekabler på bad, toalett og entré.
- Vegghengte panelovner på alle soverom, gang u.etg, stue og kjøkken.

På generelt grunnlag anbefales kontroll av el. anlegg v/autorisert elektriker.

For ytterligere informasjon om byggemåte henvises til tilstandsrapport.
Diverse
Borettslager har akkurat skiftet tak og nødvendig vedikehold. Dette skal finansieres ved låneopptak i DNB på kr. 31 mill. I følge styreleder er det pt tatt ut ca 25 mill.Lånet er et rammelån og borettslaget vurderer å ta ut hele rammen på 31 mill, dette også for å kunne ha mulighet til el-bil lading. Dersom dette gjøres vil fellesgjeld pr andel øke til tilsammen ca 738.000,- . Ta kontakt med styret eller megler for mer info. Det er ifølge styreleder i borettslaget planlagt åøke husleien med ca 2,5% hvert annet år, med start 01.01.2021 og det vil ikke bli ytterligere økning som følge av utvidet belåning med mindre uforutsette ting skulle skje i fremtiden.

Selger har fått informasjon fra styret om at det er observert skjeggkre i naboenheter i borettslaget. Borettslaget er på saken og har avtale med Pelias, og har snakket med dem om problemet, samt om behandlingsmetode.Skjeggkre er et beslektet insekt av sølvkre. Det lever kun innendørs og trives best ved høy fuktighet, men sammenlignet med sølvkre kan de klare seg også i tørrere miljøer. Skjeggkre er observert i bygg over hele landet, og mange av funnene er fra nyere og moderne boliger. Ferske studier fra Folkehelseinstituttet bekrefter at man effektivt og sikkert kan kvitte seg med skjeggkre ved å bruke små mengder giftig åte. Skjeggkre gjør ingen bygningsmessig skade, men kan virke sjenerende.
Dyrehold
I følge styreleder er det lov å ha dyr, så lenge dette ikke er til sjeneanse for de andre beboerne. Det meldes gjerne inn til styret om dyreholdet.
Overtagelse
Overtagelse av boligen etter nærmere avtale mellom partene. Vennligst spesifiser ønsket overtagelse i budskjema.
Informasjon om borettslaget

Vestre Feråsen Borettslag (org.nr. 950892455)

Offentlige planer/konsesjonsplikt
Reguleringsplaner på grunnen:
Planid: 6565100
Plannavn: YTREBYGDA. SØREIDE/SØVIK/STEINSVIK, BOLIGFELT VA, VESTRE FERÅSEN BL
Reguleringsformål: Felles grøntareal- Felles gangareal - Felles avkjørsel  - Felles garasjeanlegg  - Annen veigrunn  - Felles parkeringsplass  - Felles lekeareal  - Annet fellesareal

Planid: 7520000
Plannavn: YTREBYGDA. SØREIDE/SØVIK/STEINSVIK, PLANOMRÅDE 5A, FELT IX
Reguleringsformål: Offentlig friområde

Planid: 6550000
Plannavn: YTREBYGDA. SØREIDE/SØVIK/STEINSVIK, VEG 1
Reguleringsformål: Annen veigrunn - Boliger

Planid: 6560000
Plannavn: YTREBYGDA. SØREIDE/SØVIK/STEINSVIK, PLANOMRÅDE 1, FELT V OG VI
Reguleringsformål: Boliger - Felles avkjørsel

Kommuneplan:
Planid: 65270000
Plannavn: KOMMUNEPLANENS AREALDEL 2018
Arealformål: Bebyggelse og anlegg - Grønnstruktur
Hensynsoner: Vei støy - gul sone, Vei støy - Rød sone

Planopplysninger og -kart kan ses hos megler. Planendringer relatert/muligens relatert aktuell eiendom, se vedlegg i salgsoppgaven eller konferer megler.

Hensynssoner Gul støy i kommuneplanen
PlanID 65270000 Hensynssonetype KpStøySone Hensynssonenavn H220_3 Beskrivelse Vei støy - gul sone Dekningsgrad 25,9 %

Hensynssoner Rød støy i kommuneplanen
PlanID 65270000  Hensynssonetype KpStøySone Hensynssonenavn H210_3 Beskrivelse Vei støy - rød sone Dekningsgrad 20,8 %

Konsesjon og odel: Det er ikke knyttet odel eller konsesjonsplikt til eiendommen.
Forkjøpsrett

Det er forkjøpsrett i borettslaget/boligbyggelaget. Konferer gjerne megler.

Selges «som den er» / «As-is» klausul

Eiendommen selges som den er, jfr Avhendingslovens § 3-9. Kjøpsinteressenter gjøres kjent med at dette reduserer selgers ansvar etter Avhendingsloven og vil være en del av kontraktsvilkårene. I forhold til mangler, er det kun Avhendingslovens § 3-7 "manglende opplysninger om eiendommen" og § 3-8 "uriktige opplysninger om eiendommen" som kan påberopes, med mindre eiendommener i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med ut ifra kjøpesum og forholdene ellers, jfr Avhendingsloven § 3-9. Selgeren er ikke kjent med at eiendommen er beheftet med mangler i relasjon til offentligrettslige krav ut over det som er opplyst tidligere, jfr Avhendingsloven § 3-2. Skulle det vise seg at slike krav ikke er oppfylt, er selgeren ikke ansvarlig for disse. Salgsoppgaven er basert på selgers opplysninger og meglers egne undersøkelser. Interessenter offordres til en grundig besiktigelse av eiendommen, gjerne sammen med sakkyndig.

Beliggenhet
Rekkehuset har en meget sentral og attraktiv beliggenhet i et veldrevet borettslag på Sandsli. Dette er et barnevennlig område med flere barnehager og skole i nærheten. Her kan nevnes Petedalsheia barnehage, Aurdalslia barnehage, Einehaugen barnehage, Skranevatnet skole (1-10 kl) og Aurdalslia skole (1-7 kl).  Nærmeste dagligvarebutikk er Rema 1000 Fanatorget, som ligger en ca. 5 minutters spasertur unna. Fanatorget har også andre fasiliteter som apotek, legekontor, blomsterbutikk, frisør, pizzarestaurant, Nille og Europris. Ønsker du et enda større utvalg er det kort avstand til Lagunen storsenter, som har et rikt utvalg av butikker og servicetilbud. Her har man med det meste man trenger innen kort rekkevidde. Høsten 2019 åpner det også kino på Lagunen.

For den tur- og treningsglade er det mange flotte turmuligheter med variert turterreng, med blant annet Storrinden og området rundt Skranevatnet. Forøvrig er det ikke mer enn 7-8 minutter med bil til turmuligheter i Hordnesskogen og Smøråsfjellet. Foretrekker man innendørs trening er det flere treningssentre i området med blandt annet  Aktiv365 Sandsli, SATS Kokstad og Nr1 Fitness på Fanatorget.
Bussholdeplass i kort avstand med busslinjene 23, 23E, 50E, 54 og 55 med avganger til Bergen sentrum, Flesland og øvrige bydeler. Nærmeste bybanestopp ligger ca. 5-10 minutters gange fra boligen ved hovedkontoret til Equinor.

Kort vei til de store arbeidsplassene på Sandsli, Kokstad og Flesland. Det tar ca. 15 minutters kjøring med bil til Bergen sentrum.

Se også vedlagt nabolagsprofil i salgsoppgaven for mer informasjon om nærområdet
Bebyggelsen
Boligen ligger i et område med tilsvarende bebyggelse.
Adkomst
Via Lagunen: Fra Bergen sentrum kjører man i retning Flesland. Passer Lagunen Storsenter og fortsett motorveien mot Sandsli. Pga veiarbeid kjører man til Biltema og tar til høyre i rundkjøring. Kjør til Statoil stasjonen på Sandsli og inn på Sandslivegen. Følg denne til man har passert Sandsli Stadion på venstre hånd. Da er det første til høyre.

Via Knappetunellen: Ut Knappetunellen kjører man rett fram i første og andre rundkjøring. Sving av til høyre i lyskrysset inn på Sandslivegen. Følg veien forbi Fanatorget og ta inn til 3 avkjørsel til venstre.

Det vil bli godt skiltet med Kaland & Partners visningsskilt på felles visningsdager.

Forkjøpsrett

Det er forkjøpsrett i borettslaget/boligbyggelaget. Konferer gjerne megler.

Lånevilkår fellesgjeld
Spesifikasjon av lån:
Lånenummer: 15062489860, Dnb Pm Bergen Torgalmennin
Annuitetslån, 2 terminer per år.
Rentesats per 28.11.2019: 2.7% pa.
Antall terminer til innfrielse: 60
Saldo per 14.01.2020: Kr. 25.146.595,-
Andel av saldo: Kr. 598 728,-.
Neste termin: 30.12.2019Neste avdrag: 30.12.2020 ( siste termin 30.06.2049 )

Ut i fra dagens lånebetingelser vil neste avdrag som forfaller til betaling 30.12.2020 utgjøre ca kr 911,00 per måned for denne boligen.
Forbrukerinformasjon om budgivning

Informasjonen er utarbeidet av Forbrukerombudet, Forbrukerrådet, Den Norske Advokatforening ved Eiendomsmeglingsgruppen, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Norges Eiendomsmeglerforbund, på grunnlag av blant annet forskrift om eiendomsmegling § 6-3 og § 6-4. Nedenfor gis en oversikt over de retningslinjer som forbrukermyndighetene og organisasjonene anbefaler benyttet ved budgivning på eiendommen. Avslutningsvis gis også en kort oversikt over de viktigste rettsreglene tilknyttet budgivning.

Gjennomføring av budgivning
 1. På forespørsel vil megler opplyse om aktuelle bud på eiendommen, herunder om relevante forbehold.
 2. Alle bud skal inngis skriftlig til megler, som formidler disse videre til oppdragsgiver. Kravet til skriftlighet gjelder også budforhøyelser og motbud, aksept eller avslag fra selger. Før formidling av bud til oppdragsgiver skal megler innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Med skriftlige bud menes også elektroniske meldinger som e-post og SMS når informasjonen i disse er tilgjengelige også i ettertiden.
 3. Et bud bør inneholde eiendommens adresse (eventuelt gnr/ bnr), kjøpesum, budgivers kontaktinformasjon, finansieringsplan, akseptfrist, overtakelsesdato og eventuelle forbehold som for eksempel usikker finansiering, salg av nåværende bolig ol. Normalt vil ikke et bud med forbehold bli akseptert før forbeholdet er avklart. Konferer gjerne med megler før bud avgis.
 4. Megler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden. I forbrukerforhold (dvs. der oppdragsgiver er forbruker) skal megleren ikke formidle bud med kortere akseptfrist enn kl. 12:00 første virkedag etter sist annonserte visning. Etter denne fristen bør budgivere ikke sette en kortere frist enn at megler har mulighet til, så langt det er nødvendig, å orientere oppdragsgiver, budgivere og øvrige interessenter om bud og forbehold. Det bør ikke gis bud som diskriminerer eller utelukker andre budgivere. Dersom bud inngis med en frist som åpenbart er for kort til at megleren kan avvikle budrunden på en forsvarlig måte som sikrer oppdragsgiver og interessenter et tilstrekkelig grunnlag for sine handlingsvalg, vil megler fraråde budgiver å stille slik en frist.
 5. Megleren vil uoppfordret gi sin vurdering av det enkelte bud overfor oppdragsgiveren, når budet er gitt innenfor fristene i punkt 4.
 6. Megleren skal så langt det er nødvendig og mulig holde budgiverne skriftlig orientert om nye og høyere bud og eventuelle forbehold. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig overfor budgivere at budene deres er mottatt.
 7. Etter at handel har kommet i stand, eller dersom en budrunde avsluttes uten at handel er kommet i stand, kan en budgiver kreve kopi av budjournalen i anonymisert form.
 8. Kopi av budjournal skal gis til kjøper og selger uten ugrunnet opphold etter at handel er kommet i stand. Dersom det er viktig for budgiver å bevare sin anonymitet, bør budet fremmes gjennom fullmektig.
Fremgangsmåte ved budgivning
 1. Benytt “Gi bud”-knappen for å logge inn med BankID. Din elektroniske identitet og signatur blir kontrollert som en del av innloggingen.
 2. Registrer ditt bud med korrekt beløp, frist, eventuelle forbehold, ønsket overtagelse og finansieringsplan.
 3. Bekret at innholdet i ditt bud er korrekt ved å signere budet elektronisk.
 4. Du mottar en SMS-kvittering (skriftlig mottaksbekretelse) når ditt bud er registrert.
 5. Registrer budforhøyelser ved å logge inn på nytt med BankID.
 6. Du kan også sende svar til SMS-kvitteringen for å registrere budforhøyelser. Vær oppmerksom på at bud gitt via SMS må behandles manuelt av megler. Bud via SMS kan ikke anses som mottatt av megler før du har fått en svarbekreftelse pr SMS.

Selger må skriftlig akseptere budet før budaksept kan formidles til budgiver. Budforhøyelser skal derfor ha akseptfrist på minimum 30 minutter fra budet inngis. Selger og kjøper har krav på å få utlevert kopi av budjournalen straks etter at handel er kommet i stand. Alle som har inngitt bud på eiendommen kan på forespørsel få en kopi av anonymisert budjournal etter at budrunden er avsluttet.

Viktig informasjon om salgs- og betalingsvilkår mv.

Salgsoppgaven er basert på selgers opplysninger og meglers egne undersøkelser. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen grundig, jf. Avhendingslovens § 3-10 (Kjøpslovens § 20), gjerne sammen med sakkyndig. Eiendommen selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. Avhendings-lovens § 3-9. Dette betyr bl.a. at det kun foreligger en mangel når:

 • Kjøper ikke har fått opplysninger som selger kjente eller måtte kjenne til, og som kjøper hadde grunn til å regne med å få, eller når selger har gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut fra at det har virket inn på avtalen at opplysningene ikke ble gitt.
 • Videre kan det foreligge en mangel når eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn kjøper hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene ellers, eller når tomtearealet er vesentlig mindre enn oppgitt. Kjøpesum og alle omkostninger skal være innbetalt til meglerens klientkonto før overtagelse.

De fleste selgere tegner i dag boligselgerforsikring for sitt ansvar etter avhendingsloven av 3. juli 1992 nr. 93 og/eller kjøpsrettslige ansvar etter gjeldende lovgivning for salg av andels-/aksjeleiligheter. Forsikringene gjelder i 5 år fra overtakelsestidspunktet. Forsikringssum er begrenset oppad til kr 5.000.000,-. Selgers egenerklæring er vedlagt denne salgsoppgaven. Dersom De ikke har mottatt disse vedleggene, vennligst ta kontakt med vårt kontor.

Viktige avtalerettslige forhold:
 1. Det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom.
 2. Når et bud er innsendt til megler og han har formidlet innholdet i budet til selger (slik at selger har fått kunnskap om budet), kan budet ikke kalles tilbake. Budet er da bindende for budgiver frem til akseptfristens utløp, med mindre budet før denne tid avslås av selger eller budgiver får melding om at eiendommen er solgt til en annen (man bør derfor ikke gi bud på flere eiendommer samtidig dersom man ikke ønsker å kjøpe flere enn en eiendom).
 3. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.
 4. Når en aksept av et bud har kommet frem til budgiver innen akseptfristens utløp er det inngått en bindende avtale.
 5. Husk at også et eventuelt bud fra selger til kjøpet (såkalte «motbud»), avtalerettslig er et bindende tilbud som medfører at det foreligger en avtale om salg av eiendommen dersom budet i rett tid aksepteres av kjøper.
Budgivning

I alle oppdrag inngått etter 1.1.2014 (i forbrukerforhold) skal budrunden avvikles skriftlig. Dette betyr at følgende skal skje skriftlig:

 • bud og budforhøyelser
 • mottaksbekreftelse fra megler til budgiver
 • selgers aksept, avslag og motbud

Som kunde hos Kaland & Partners medfører dette en ny portalløsning som blir tilgjengelig for alle våre kunder. Denne løsningen heter TryggBudgivning.no, og benytter både BankID og 2-veis SMS kommunikasjon for å forenkle etterlevelse av forskriftsendringen. Løsningen er utviklet og driftet av Websystemer AS. For mer info se : www.tryggbudgivning.no